Stevia rebaudiana Bertoni
stevia rebaudiana

Stevia rebaudiana Bertoni, z rodziny Asteraceae, pochodzi z Brazylii i Paragwaju. Wzbudziła zainteresowanie żywieniowców dzięki dwóm związkom: rebaudiozydowi A i stewiozydowi. Wymienione glikozydy mają właściwości słodzące do 300 razy silniejsze od sacharozy. Roślina charakteryzuje się również wysoką aktywnością przeciwutleniającą związaną z dużą zawartością polifenoli. Ekstrakty liści stewii wykazują korzystne działanie prozdrowotne, obejmującym właściwości: przeciwzapalne, hipoglikemiczne, hipotensyjne, modulujące procesy immunologiczne, przeciwpróchnicze i przeciwwirusowe.

Stevia rebaudiana była w w składzie pierwotnej formuły preparatu BodyDetox24. jest to rośliną nie występująca w Europie i w trakcie rejestracji w Polsce zażądano od nas rejestracji tego składnika jako nowej żywności w Unii Europejskiej. Nie mieliśmy wówczas dostępnej dokumentacji wymaganej dla takiego procesu rejestracyjnego. Aby nie opóźniać rejestracji Stevia została zastąpiona ksylitolem - naturalną substancją słodzącą, pochodzącą z brzozy. Ksylitol poza efektem słodzącym, znacznie słabszym niż w przypadku Stevii posiada, ważne dla nas działanie przeczyszczające. W 2012 roku Stevia rebaudiana została dopuszczona jako dodatek do żwyności w krajach Unii Europejskiej.

Orientacyjna siła słodząca wybranych, niektórych, sztucznych i naturalnych, substancji słodzących w prównaniu do cukru spożywczego (sacharozy). Cukier spożywczy, czyli sacharoza jest dwu-cukrem powstałym z połączenia 1 cząsteczki glukozy i 1 cząsteczki fruktozy (cukru owocowego).

  • Acesulfam K ............... 0,3
  • Aspartam .................. 0,5
  • Sacharyna ................. 5
  • Cyklaminian .............. 25
  • Stevia .................... 0,3
  • Ksylitol .................. 25
  • Cukier spożywczy* ........ 100
  • Glukoza (cukier gronowy) . 120

Wyniki podano w postaci ilosci gramów danej substancji odpowiadającej 100 gramom cukru dla uzyskania takiego samego efektu słodkości. Są to dane orientacyjne i moga się one dość znacznie różnić w zależności od zastosowanej metody oceny.

Poza silnymi właściwościami słodzącymi (100x większymi niż cukier) Stevia rebaudiana posiada szereg właściwości, które zasługują na uwagę. Najważniejsze z nich wymieniamy poniżej:

Substancje słodzące pozyskane ze Stevii rebaudiana (tj. stewiozydy, stewiolobiozydy, rebaudiozydy A-E i dulkozydy) nie tylko same mają bardzo mało kalorii, ale również wykazują pewne działanie hypoglikemizujące (czyli obniżające poziom cukru).

Dodatkowo kwas chlorogenowy (zawarty w wyciągu Stevii) zmniejsza enzymatyczne przekształcanie glikogenu w glukozę, a dodatkowo zmniejsza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym. Pomaga zatem obniżyć poziom cukru we krwi. Potwierdzają to badania laboratoryjne, zaś inne badania, które wykazały dodatkowo wzrost stężnia glukozo-6-fosforanu i glikogenu w wątrobie.

W odróżnieniu od cukru ekstrakt Stevii rebaudiana posiada takie właściwości jak: (1) znaczą trwałość i długi okres przechowywania, (2) odporność na temperaturę, (3) nie fermentuje i (4) ma prawie zero kalorii.